Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

petek, 11. junij 2010

Prostočasnik 16 -poletje 2010


Poletnice
Prihaja najbolj brezskrben in najzabavnejši čas v letu, poln dogodivščin in pustolovščin, raziskovanj in potovanj, pa tudi lenobnih dni na plaži in domačih poležavanj.
Poletje je čas največjih doživetij, vendar ne pozabimo tudi na majhne radosti, ki nam bodo naredile velik dan.
Proslavljajte konec šolskega leta in pripravite ulično zabavo. Osvežilne pijače in male prigrizke. In veliko zabave, iger in sladolednega greha. Naj cela ulica nori … od smeha.
Zajemite poletje s polnimi pljuči. Razkošje opojnih vonjev dišečih cvetov, travnikov in gozdov. Naberite šopek pisanega cvetja in prenesite poletje tudi v svoj dom.
Prisluhnite zvokom travnika. Poslušajte, kako v poletnem vetru valovi visoka travnata preproga. Poslušajte čričkove napeve in previdno sledite njihovim zvokom. Ko v travi najdete luknjico, vzemite dolgo bilko. Nežno pobezajte vanjo in malo počakajte. Radovedni čriček bo gotovo pokukal na plan.
Pripravite si romantičen večer. Na vrtu, terasi ali balkonu v poletnih večerih prižgite sveče. Udobno se namestite in uživajte ob dobri hrani, prijetni družbi ali branju napete knjige.
Če ste na počitnicah ob morju, kjer fige zorijo že sredi poletja, si privoščite slastno solato. Na bližnjem grmu naberite sočnih sadežev. Na sredini jih prerežite na križ in sadež nekoliko razprite. V njegovo sredico položite košček mehke mozzarelle in figo zavijte v rezino pršuta. V skodelici zamešajte olivno olje, limonin sok, sol in malo popra. S pripravljeno omako prelijte fige.
Občudujte moč valov, ki se lomijo ob obali. Zleknite se na plaži in se prepustite njihovemu božanju. Naj vas prelivajo in oblivajo.
Pojdite na ribolov. Pri ribiču, ki lovi na pomolu, se pozanimajte, kaj uporablja za vabo. Če s seboj nimate svoje ribiške opreme, si priskrbite kolut s trnkom. Preizkusite se v ribolovu in tekmujte, kdo bo nalovil več rib za večerjo. Če vam ne uspe, obstaja še vedno druga možnost: palačinke!
Na sprehodu ob obali naberite naplavine. So morda posebne oblike? Sestavite iz nabranih kosov domišljijske podobe. Doma jih postavite v vrt ali na balkon in naj vas še leta spominjajo na vaša počitniška potepanja.
Sezidajte kamnit stolp. Na plaži ali na kakšnem posebnem mestu na vaših poteh naberite različne kamne. Položite jih enega na drugega in sestavite stolp. Pred mnogimi leti mi je v Boliviji nek starec dejal, da te na kraj, kjer si sezidal stolp, pot nekoč ponovno zanese.
Naj vas radovednost žene novim dogodivščinam naproti. Objemite jih in se jim prepustite. Potujte in se razgledujte. Morda vas ravno za naslednjim ovinkom čaka zgodba, ki jo boste pripovedovali celo življenje.
Pa srečno pot in nasvidenje jeseni!
Rada Kos






Ni komentarjev:

Objavite komentar