Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

torek, 29. maj 2012

Potepanja

Pred nami so težko pričakovane počitnice. Brezskrbni dnevi lenarjenja na plaži, poležavanja z dobro knjigo, igranja s prijatelji in čofotanja v morju. Dnevi malih in velikih potovanj.

S Filipom potujemo, odkar je dojenček. Mnogokrat na ta račun poslušam kritike v slogu: »Zakaj vlečete otroka na potovanje, saj nima nič od tega,« ali »Veliko bolj bi bil zadovoljen na plaži z lopatko in kanglico.« Mogoče si to mislite tudi vi, vendar, dragi moji, ni ga večjega užitka, kot potovati z otrokom.
Ko pomislim na naše prvo potovanje, se spomnim gore prtljage. Voziček, avtomobilski stolček, stolček za hranjenje, kovček otroške hrane (nikoli ne veš), gora plenic. Še dobro, da smo imeli na razpolago »ta velik« avion. In kaj se je zgodilo potem: izvedeli smo, da bi si stolček za v avto lahko za nekaj evrov izposodili, da so imeli v vsaki gostilni vsaj pet stolčkov za otroke, hrano smo našli v lokalni trgovinici in smo zato našo odtovorili nazaj domov. Plenice so bile sploh odveč, ker je bil po cele dneve »nagec«. Na naslednje potovanje smo bili seveda veliko bolje pripravljeni, danes pa smo že pravi popotniki.

Otroci doživljajo potovanja na drugačen način kot odrasli. So veliko bolj prilagodljivi in se v nov in drugačen svet vklopijo hitreje kot mi. Novo okolje in doživljaji jim širijo obzorja, poglabljajo znanje ter zavest o sebi in drugih.
Otroci tudi najlažje prenašajo potovalne napore in spremembe, vendar še zdaleč ni vseeno, na kakšno potovanje gremo. Otroci ne marajo muzejev, galerij in dolgočasnih predavanj vodičev. Radi imajo zanimive zgodbe, naravo in raznolike dejavnosti.
Otroke lahko na pot pripravimo že doma. Knjižnice so založene z otroškimi knjigami, ki otrokom na prijazen način približajo različne dežele in ljudi.  Berimo jim jih zvečer pred spanjem, da se bo v njih prebudilo zanimanje za deželo, v katero se odpravljamo. Ob tem se bomo tudi mi na zabaven način naučili česa novega ali pa samo osvežili svoje znanje.
Pripravimo jim prtljago. Dodelimo jim majhen nahrbtnik in jim razložimo, da bo imel vsak član odprave svoj kos prtljage, za katerega bo moral skrbeti. Vanj naj spravijo svojega najljubšega medveda, risalni pribor, zvezek in še kaj.

Z agencijo ali sami, to je zdaj vprašanje

Če niste vajeni potovanj ali ste časovno omejeni, je odločitev o potovanju z agencijo pravilna. Tako vam ne bo treba skrbeti ne za prenočišče ne za hrano in v kratkem času boste lahko veliko videli. Agencijska potovanja pa imajo tudi nekaj slabosti. V kraju, ki nam je všeč, ne moremo ostati toliko časa, kolikor bi si želeli, spimo v hotelih, ki so nam všeč ali pa tudi ne, poleg tega pa lahko v skupini naletimo na kakšno teto ali strica, ki ju motijo otroci, ker si vodičevo razlago drugače predstavljajo.
Na potovanjih, kjer smo sami gospodarji svojega časa in poti, so stvari seveda drugačne. Pot lahko načrtujemo od doma in predvidimo, v katerih krajih bomo spali. Po internetu si lahko vnaprej rezerviramo in celo plačamo prenočišča. Morda le za nekaj začetnih noči, ker se bomo kasneje tako ali tako prepustili svojemu potovalnemu ritmu in utripu dežele.
Potovanja imajo še eno dobro lastnost. So priložnost, da je družina po celoletnem delu ponovno skupaj. Postane ekipa, ki vsak dan načrtuje, se odloča o poteku in ritmu potovanja ter deli misli, občutke in doživetja.
Odločitev o tem, ali na pot z otroki ali ne, je seveda vaša. Otroci potovanja resnično zelo dobro prenašajo. Omogočili jim boste nepozabna doživetja, ob katerih se bodo učili, spoznavali svet in druge kulture. Sebi pa boste dovolili, da boste spet postali otroci.

Nekoč smo bili otroci vsi, le da sem ter tja kdo na to pozabi.

Pa srečno pot in nasvidenje jeseni!
Rada Kos

1 komentar: