Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

sreda, 13. junij 2012

Vile in škrati: Dobrodošli!

Šolsko leto se poslavlja in bližajo se brezskbni počitniški dnevi, ki so kot nalašč za ustvarjanje na vrtu. Tokrat se bomo lotili čarobnega vrta.

Pri čarobnem vrtičku je planiranje prav tako pomembno kot kasneje njegova zasaditev. Razmislimo, katere rože, hebe, mah in trave bomo posadili. Predvsem moramo paziti, da ne izberemo hitro rastočih vrst. Lahko se odločimo tudi za nizke začimbnice. Če imamo majhne otroke, ki se na vrtu igrajo, se izogibajmo rastlinam s trni.
Ko imamo načrt, se z njim napotimo po nakupih: v cvetličarno, drevesnico ali na trg. Povprašajmo, katere rastline imajo podobne zahteve glede svetlobe in vlage.
Še enkrat razmislimo, kaj bomo kupili. Vedno sta dve možnosti – otroci lahko izberejo po lastnem okusu (z omejitvijo glede hitre rasti) ali pa sami na skrivaj vse kupimo ... in imamo barvno kombinacijo po naše ...
Izbira posode
Če bo posoda stala zunaj na dežju, potrebuje na dnu odprtino. Na dno namestimo večje kose (lahko kose razbitega glinenega lončka) za drenažo. Zemlja za zunanje rože je naslednja plast. V njo posadimo rože, ki smo jih vzeli iz lončkov. Dodamo toliko zemlje, da je površina poravnana – vendar še vedno nižja od roba lončka. Pustimo prostor za hišico, vodni motiv in potko.
Hišica
Leseno hišico prebarvamo z akrilnimi barvami. Počakamo, da se posuši. Nato jo večkrat prelakiramo. Na streho lahko namestimo kakšno zastavico, metulja ali pikapolonico.
Vrv za obešanje perila
Dve leseni palčki povežemo z vrvico ali tanko srebrno žico. Na vrvico namestimo male lesene ščipalke za perilo ter male koščke blaga. Lahko uporabimo oblačila od mini punčk ali oblačilca sami ukrojimo iz filca.
Prostor med rastlinami lahko zapolnimo z mahom in tako dobimo travo, na kateri se bodo vilinčki in škratki igrali. Kamni in mali cvetlični lončki razgibajo postavitev.
Potka
Na koncu položimo še kamenčke. Zložimo jih enega poleg drugega v potko. Ob potki iz lesenih vejic naredimo ograjico.
Dvorišče
Pred hišo lahko položimo kamenčke ali posadimo mah. Vilinčkom za zabavo postavimo tobogan. Po dolžini prerezano cev podložimo s kamenčkom. Naredimo še lestev iz palčk.
Vrtno orodje ter dodatki
Za orodje potrebujemo zobotrebce, pokrovček od jogurta in žičke. Pokrovček pomijemo. Nataknemo si rokavice – da se ne urežemo. Iz srebrnega – spodnjega – dela pokrovčka s pregibanjem ustvarimo motiko, vile ali lopato.
Vodni motiv
Naredimo še mali ribnik. Za osnovo lahko uporabimo večjo školjko, kokosovo lupino ali manjšo posodico, ki jo napolnimo z vodo.
Vilinski kamni
Narišimo svoje vilinske simbole na kamne. Lahko pa prilepimo tudi tatu ali nalepko. V vsakem primeru je treba suh kamen dobro polakirati, da simbol zaščitimo.

Vrtiček potrebuje poleg vil in škratkov tudi našo nego. Zalivajmo ga.

Besedilo in vrtiček pripravila Maja Turk



Ni komentarjev:

Objavite komentar