Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

četrtek, 16. september 2010

Prostočasnik 17 - Jesen 2010


Sedim v vlaku, ki se med čajnimi nasadi počasi pelje po slikoviti šrilanski pokrajini. Uživam v pogledih, ki se odpirajo z vsakim novim zavojem. Kako brezskrben in brezčasen je ta trenutek!
V mislih se vrnem tedne nazaj k družinskemu posvetu, na katerem smo se odločali, kam nas bo pot zanesla tokrat. Takrat me je bitjece, ki sedi nasproti mene in srečno maha vsem, ki stojijo ob progi, presenetilo z izjavo: »Samo ne v tiste revne dežele, kjer so otroci tako nesrečni.«
»Kako to misliš nesrečni?« sem ga začudeno vprašala.
»Saj veš. Imajo revne obleke in nimajo veliko igračk.«
»Pa misliš, da so lepe obleke in gore igrač pogoj za srečo?« ga začudena vprašam.
»Ah mami, pozabi,« zakliče in že odhiti, saj ve, kam vodi takle pogovor.
Večina nas ve, da se sreča ne skriva v denarju in materialnih stvareh. Sreča je v našem srcu in v nas samih. Je v tistih, ki jih imamo radi in v tistih malih stvareh, ki nam polepšajo dan. Ko se bo kolo vsakdana zaradi obveznosti pričenjalo vrteti vedno hitreje, ne pozabite na majhne radosti, ki vam bodo naredile velik dan.
Sprehodite se ob sončnem zahodu in se spomnite vseh čudovitih dogodkov iztekajočega poletja. Vsak naj pove svoje najljubše doživetje.
Poslovite se od poletja. Oblecite svoja najljubša poletna oblačila in pripravite zadnje kosilo na prostem.
Eno popoldne v tednu naj bo le vaše. Brez popoldanskih obveznosti in hitenja. Posvetite se otrokom in pojdite na potep po domači okolici. Povprašajte jih za njihove občutke v šoli ali vrtcu in prisluhnite njihovim odgovorom.
Uživajte v čudoviti, v škrlat odeti naravi. Opazujte vzorce in barve jesenskih listov ter jih s čopičem poizkusite prenesti na papir.
Specite kruh. Naj vaš dom preplavi vonj domačnosti in topline.
Ste lani poiskali svojo jablano? Kmalu bo čas, da jo ponovno obiščete. Tisti, ki tega še niste storili, poiščite na sprehodu svojo jablano letos. Takšno, kjer nihče ne pobira jabolk. Naberite nekaj sočnih sadežev, ki ležijo v travi in doma specite slasten jabolčni zavitek ali pito. Jablano začnite obiskovati vsako leto in naj to postane vaš jesenski obred.
Naučite otroke pozdravljati. Z iskrenim nasmehom in pogledom v oči. Mar nismo zadovoljni tudi sami, ko nas kdo prijazno pozdravi?
Ste svojim otrokom, partnerju ali staršem že danes povedali, da jih imate radi? Storite to, čeprav ste jim to povedali že včeraj.
Vlak drdra v daljavo in poje svojo enolično pesem. Pristopim k Filipu, ki še vedno maha in ga objamem okoli ramen. Z razžarjenim obrazom me pogleda in vem, da je srečen.
Hitimo mimo gruč in gručic veselih, smejočih ljudi, ki so se obredno, tako kot verjetno vsak dan, zbrali ob progi. Pozdravljajo neznance, ki se peljejo v njim daljni, neznani svet. V svet, ki ga sami ne bodo nikoli spoznali. V svet, ki naj bi po njihovem mnogim omogočil srečo.

»Are you happy?« zmoti trenutek Jagath, naš srilanški prijatelj.
»Yes, I am happy,« mu odvrnem.
Tako preprosto, mar ne?









Rada Kos

Ni komentarjev:

Objavite komentar