Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

torek, 16. marec 2010

Prostočasnik 15, pomlad 2010

Pomladna prebujenja
Pomlad je čas prebujenja. Čas novega življenja, svetlih barv in sončnega veselja. Pomladi se ženijo ptički in bujno cvetijo grmički. Pomlad je čas ljubezni in smeha, ki naj nikdar ne poneha.
Naj vas pomlad razvaja z majhnimi radostmi, ki vam bodo naredile velik dan.

Povabimo pomlad v svoje domove. Naberimo gole veje z bližnjih grmovnic in jih dajmo v vazo. Čez nekaj dni se bodo pojavili prvi cvetovi in listki ter tako ponesli pomlad v vaš dom.
Pričnite s čiščenjem balkona ali vrta in s sajenjem cvetlic in zelenjave. Začnite zgodaj spomladi, da boste imeli kmalu okoli sebe pravi cvetlični raj.
Na balkonu ali terasi si pripravite udoben kotiček, kjer lahko v miru preživite urico na toplem pomladanskem soncu.
Ne pozabite v vrtu nastaniti strašil in vrtnih palčkov. Ti zvesti varuhi narave vam bodo skrbno odganjali požrešne ptičke.
Se je tudi vam med zimo nabralo veliko stvari, ki nimajo svojega mesta? Shranite škatle od čevljev. V trgovini izberite papirje z lepimi pomladnimi motivi. Škatle oblepite in označite njihovo vsebino.
Prezračite sobe in pustite, da vanje pokukajo pomladni žarki. Ste se morda že naveličali belih sten? V trgovinah z barvami vam lahko zamešajo na stotine različnih barvnih odtenkov. Če vas skrbi, da se barva ne sklada z vašo opremo, pobarvajte velik kos kartona in si vzemite nekaj dni časa za razmislek.
Naredite dišeče vrečke za perilo. V krpico tankega blaga natresite mešanico dišečih cvetnih lističev. Konce s prsti stisnite skupaj in zavežite z vrvico. Nastale mošnjičke položite med perilo, da vam bo cvetlični vonj že zjutraj polepšal dan.
Ne pozabite na materinski dan. Povabite mamo, sestro ali prijateljico na praznovanje. Oglejte si kakšen romantičen film in si privoščite lahek prigrizek. Obujajte spomine.
Naredite si svoj naravoslovni dnevnik. Opazujte, kako se prebuja narava. Izberite si drevo ali grm in ga opazujte zjutraj in zvečer. Otroci naj vsak dan narišejo, kaj so opazili. Opazujte tudi drobne živali in njihovo obnašanje.
Ne zamudite aprilskih nalivov. Opremite se s škornji in pelerinami ter skačite po lužah. Tekmujte, kdo bo ustvaril največji pljusk.
Opazujte ptice in poslušajte njihove napeve. V knjigi s ptiči poiščite tiste, ki jih opazite v naravi in se z njimi spoznajte.
Pripravite velikonočno košaro. V plitvo košaro položite vrečko iz polivinila. Vanjo nasujte nekaj zemlje in posejte hitro rastočo travo. Košaro postavite na toplo mesto in počakajte, da trava vzklije. Nato jo prestavite na sončno mesto in redno zalivajte. Ko bo trava v košari visoka, vanjo položite zajčke, piščančke ali kakšno drugo velikonočno dekoracijo.
Sodite med tiste, ki se ne spomnijo, kdaj so nazadnje prebrali kakšno knjigo? Vpišite se v knjižnico. Za nasvet povprašajte prijazne knjižničarke, ki vam bodo z veseljem priporočile knjige po vašem okusu. Zvečer se po končanem delu namesto pred televizijo udobno namestite v postelji. Obložite se z mehkimi blazinami in se potopite v svet knjižnih junakov. Morda vam bo sprva težko, že po nekaj večerih pa boste ugotovili, da televizije sploh ne pogrešate.
Za popoldansko malico se razvajajte z jagodami. Pomakajte jih v sladkor, raztopljeno čokolado ali stepeno smetano.
Konec pomladi cveti bezeg. Priredite bezgovo odpravo in naberite cvetove. Namočite jih v vodi, sladkorju in napitku dodajte limono.
In ne pozabite se posloviti od pomladi. Plešite ob ognju in prespite najkrajšo noč na prostem. Lahko pa se odpravite na nočni gozdni pohod. Če vam ob kresu pade seme praproti v čevelj, slišite živali govoriti. Morda se bo to zgodilo ravno vam!

Želim vam lepo in sončno pomlad!


Rada Kos







Ni komentarjev:

Objavite komentar