Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

nedelja, 21. november 2010

Prostočasnik 18 - Zima 2010

Potovanje za predniki


Praznovanje božiča in novega leta je za vsakega nekaj posebnega. V tem času se spominjamo praznovanj, ki so zaznamovala naše otroštvo. Spominjamo se svojih pričakovanj, družinskih obredov in obdarovanj. Spominjamo se dogodkov, domačih in prijateljev, ki so, tako kot vedno, v tem času napolnili našo hišo. Nekaterih, ki jih imamo radi, morda ni več med nami. Spomin nanje in na čas, ki smo ga preživeli skupaj, je zato toliko bolj neprecenljiv.

Praznovanja, ki smo jih doživljali v svoji mladosti, so se spremenila, tako kot se bodo z leti spreminjala tudi praznovanja naših otrok. Odrasli bodo, si ustvarili družine in spremenili svoje navade in običaje. Pa vendar bodo tudi oni v svojih srcih nosili spomine na praznovanja v svojem otroštvu. Spominjali se bodo svojih pričakovanj, družinskih obredov in obdarovanj. Spominjali se bodo dogodkov, domačih in seveda tistih, ki jih imajo radi in jih ne bo več z njimi.
V dnevih, ki prihajajo, se posvetite svoji družini. Razvajajte jih z ljubeznijo, pozornostjo in majhnimi radostmi, ki vam bodo naredile velik dan.
  • Poskrbite za ptičke. Ta drobna bitja so v zimskem času prepuščena tudi nam. Izdelajte ptičje hišice in jih pritrdite na balkone, terase ali obesite na drevesa. Postavite jih tako, da boste nanje imeli razgled z jedilnega kota. Zjutraj jih napolnite s semeni in »zajtrkujte« skupaj s ptički. Ne bodite razočarani, če ne priletijo po nekaj minutah, ko ste krmilnico obesili. Ko pa se bo med njimi razširil glas o novi jedilnici, jih boste lahko opazovali ure in ure.
  • Odštevajte dneve do božiča. Skupaj z otroki pripravite adventne koledarje za vsakega člana posebej. Napolnite jih s sladkarijami in drobnimi darili. Vsako jutro pripravite majhen obred odpiranja daril, ki vas bo prijetno popeljal v nov predprazničen dan.
  • Pripravite delavnice izdelovanja voščilnic in povabite sosedove otroke. Režite, barvajte, oblikujte. Prepustite domišljiji prosto pot.
  • Se spomnite prazničnih vonjev svoje mladosti? Z mamo ali babico pobrskajte po starih družinskih kuharskih knjigah. Koliko slastnih receptov skrivajo obrabljene in obledele platnice! Skupaj z otroki specite tiste male hrustljave piškotke, ki se topijo v ustih. Naj vaš dom napolnijo z omamnimi vonjavami in vas popeljejo v čas vašega otroštva.
  • Poznate obdobje dvanajstih volčjih noči med božičnim večerom in 6. januarjem? V času sončnega obrata so naši predniki trepetali pred demonskimi bitji, ki imajo prav v tem času največjo moč. In kdo pravi, da ta bitja ne obstajajo več? Če živite na podeželju ali tam preživljate počitnice se v mrzlem zimskem večeru sprehodite po okolici. Slišite oddaljeno lajanje in zavijanje psov? Morda peketanje konjskih kopit? Je tisto v daljavi divji mož ali Bedanec? Če ste bili pridni skozi leto, se vam ni treba bati Pehtra babe!
  • Odpravite se na potovanje za predniki. Povprašajte starše, babice in dedke, tete in strice, če se morda še spomnijo svojih babic, pradedkov, sorodnikov. Prisluhnite njihovim zgodbam in zgodbam, ki se prenašajo iz roda v rod. Pobrskajte po predalih in škatlah s starimi fotografijami vaših prednikov. Na hrbtno stran si zapišite njihova imena in poskrbite, da spomini ne utonejo v pozabo.
In ko so mesta, ulice in trgovine polne predprazničnega vrveža, naj ostane vaš dom oaza spokojnosti in miru. Ob nežni glasbi božičnih pesmi, soju sveč in omamnem vonju kuhinje si pričarajte svoje praznično vzdušje. Ohranjajte ga tudi med letom, ko se čas spet hitreje zavrti.

Naj nas objame spokojnost božičnega večera, naj nas novo leto razvaja z zdravjem in s srečo.

Rada Kos









Ni komentarjev:

Objavite komentar