Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

nedelja, 20. september 2009

Prostočasnik 13, jesen 2009

Jesensko listje, kam hitiš...
Kadar pomislim na jesen, zagledam pred seboj v škrlatne barve odeta drevesa in pričnem si prepevati Haydnovo pesmico Jesensko listje, kam hitiš... To je ena mojih najljubših povezav z otroštvom. In ko si jo mrmram, se z nostalgijo spominjam stvari, ki smo jih kot družina v tem letnem času počeli skupaj.
Nabirali smo gobe, kuhali marmelade, iskali kostanj in na glas prepevali v starem wartburgu, ko smo raziskovali našo deželico.
»Nič posebnega«, boste morda rekli. Pa vendar so ti spomini danes neprecenljivi. Preprosto zato, ker smo bili veliko skupaj.
V prihajajočem šolskem letu si ne nakopljimo neskončnega števila dejavnosti, ki jih bomo težko obvladovali. Med tednom določite popoldne, ki ga boste kot družina preživeli skupaj. Načrtujte dan vnaprej in si pripravite majhne radostih, ki vam bodo naredile velik dan.
  • Poslovite se od poletja. Oblecite svoja najljubša poletna oblačila in pripravite zadnje kosilo na prostem. Sprehodite se ob sončnem zahodu in se spomnite vseh čudovitih dogodkov iztekajočega poletja. Vsak naj pove svoje najljubše doživetje.
  • Uredite si spomine in spominke. Izberite lep ovojni papir, ki vas bo spominjal na počitnice. Morda pa ste s potovanja prinesli veliko prospektov? Oblepite z njimi škatlo s pokrovom in vanjo shranite vse, kar ste med poletjem nabrali. V mrzlih zimskih in jesenskih dneh jo boste le odprli in se spomnili dni, ko vas je božalo toplo sonce.
  • Skuhajte si bučno juho. Na olju prepražite čebulo, dodajte na kose narezan krompir, narezano bučo, lovorov list in sol. Pražite 5 minut in mešajte. Prilijte toliko vode, da vse sestavine prekrijete in kuhajte še 20 minut. Po želji juho rahlo odišavite z muškatnim oreščkom in spasirajte. Zraven si privoščite veliko žlico kisle smetane in debel kos kruha.
  • Poiščite svojo jablano. Morda na sprehodu najdete jablano, kjer nihče ne pobira jabolk. Poberite nekaj sočnih sadežev, ki ležijo v travi in doma specite slasten jabolčni zavitek ali pito. Jablano začnite obiskovati vsako leto in naj to postane vaš jesenski obred.
  • Naberite divji kostanj. Njegova lesketajoča lupina je prava mojstrovina narave. Naredite luknjice in kostanje nanizajte na vrvico. Moja babica jih je proti moljem obešala v omaro. S sestrično jih za dobro energijo in obrambo pred mračnimi silami nosiva vse leto v torbici.
  • Nagrabite listje na kup. Naredite velik hrib in se vsi skupaj ulezite na mehko jesensko posteljo. Igrajte se besedne igre ali prepevajte pesmice o jeseni.
  • Opazujte ptice. Začele se bodo združevati v jate in se podale na pot v južne kraje.
  • Na sprehodu naberite liste v prelivajočih se barvah. Položite jih na mizo namesto prta in si za kosilo naredite jesenski pogrinjek.
  • Postanite družina Bučkov. Pojdite skupaj na tržnico, kjer si vsak izbere svojo bučo. Doma iz njih izrežite svetilke v obliki strahca. Postavite jih na balkon ali pred vhod in vsak večer vanje prižgite svečke.
Rada






Ni komentarjev:

Objavite komentar