Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

torek, 17. november 2009

Prostočasnik 14, zima 2009


Želimo vam srečen Božič ...
V obdobju, ko si ustvariš družino in tvoja čustva, misli in prosti čas zapolnijo otroci, se v decembrskih dneh spominjamo praznikov, ki smo jih kot otroci doživljali sami. Praznovanje Božiča je zame najlepši in najdragocenejši praznik, ki smo ga nekoč zaradi takratne politike morali praznovati skrivaj. Pa vendar je naš dom ves mesec dišal po piškotih, prižigali smo svečke v preprostih smrekovih venčkih in s sestro in atijem obešali bombone na božično jelko, medtem ko je mami pripravljala božično večerjo. Naš Božič je že desetletja enak. Z enakimi jedmi na mizi, enakimi piškoti v pločevinastih škatlah in z istimi božičnimi pesmimi Slovenskega okteta.
Vemo, da ima čas danes druge dimenzije in se dogodki okoli nas vrtijo hitreje. In ko odrastemo in si ustvarimo svojo družino, se z nostalgijo spominjamo prazničnih utrinkov in vonjev iz otroštva. Ni treba veliko, da postanejo spomini naših otrok tudi potem, ko sami odrastejo, neprecenljivi, saj jih bodo le tako lahko sami prenašali na svoje otroke. In tako dalje, iz roda v rod.
Zato ob prihajajočih praznikih nikar ne pozabite na majhne radosti, ki vam bodo naredile velik dan.
  • Štiri tedne pred Božičem se pričenja advent. Vsako nedeljo prižgite svečke v adventnem venčku in tako skupaj odštevajte dneve do Božiča.
  • Izdelajte si adventne koledarje. Za vsakega člana posebej. Napolnite jih s sladkarijami in drobnimi darili. Vsako jutro pripravite majhen obred odpiranja daril, ki vas bo prijetno popeljal v nov predpraznični dan.
  • Okrasite si stanovanje. Z otroki pripravite delavnice in izdelajte dekoracije. Vsak naj obesi svoje okraske tam, kjer želi. Če za ustvarjanje nimate časa, si kupite božično zvezdo, napeljite lučke in ob večerih prižigajte svečke z vonjem po cimetu in Božiču.
  • Na tržnici kupite belo omelo za srečo. Obesite jo skupaj in naj si vsak na skrivaj zaželi svojo željo. Morda se vam bo prav ta izpolnila v prihajajočem letu.
  • Pripravite praznik piškotov. Povabite prijatelje ali prijatelje vaših otrok. Skupaj specite piškote in naj vaš dom zadiši po praznikih.
  • Pripravite si božični filmski maraton. Ne zamudite nobenega filma na sporedu in si izposodite vse, ki jih lahko dobite. V dneh, ko sta zunaj mraz in slabo vreme, se udobno namestite na kavč in uživajte ob slastnih piškotih in toplih napitkih.
  • Ko pade noč, se odpravite skupaj v mesto. Sprehodite se po praznično okrašenih ulicah, občudujte vabljive izložbe in pisane lučke, v katere je odeto mesto. Pogrejte si roke ob zadnjih toplih kostanjih in kuhanih dobrotah, ki jih ponujajo stojnice.
  • Če nas bo zima obdarila s snegom, naredite svojega snežaka. Ne pozabite na gumbe, korenček, lonec in metlo. Okrog vratu pa mu zavežite šal, da sneženega moža ne bo zeblo.
  • Imate v bližini vašega doma hribček? Pojdite se sankat skupaj z otroki. Prepustite se smehu in otroškemu živžavu in se skupaj z njimi spuščajte po hribu.
In ko pade noč in pričnejo tiho naletavati drobne snežinke, objame spokojnost svet okoli nas. Ujemite jih na rokavico. Ste opazili, kako edinstvene so? Prav tako kot vi in vaša družina. In ne pozabite tega tudi med letom, ko se čas spet hitreje zavrti.
Naj nas objame spokojnost tihega plesa snežink, naj nas novo leto razvaja z zdravjem in s srečo.

Rada Kos






1 komentar:

  1. Pred tremi leti smo prvič naredili tak večer s filmom za otroke...spekla sem kokice...zatemnili smo sobo...starši smo se diskretno umaknili in zaprli vrata.

    Nikogar ni motilo, da so film nekateri že videli...

    OdgovoriIzbriši