Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

torek, 8. marec 2011

Pozdravljena, pomlad!

Večina med nami že nestrpno pričakuje pomlad in s soncem obsijane dni, ko bomo spet posedali na prostem in opazovali prebujajočo se naravo. Pravzaprav komaj čakamo, da zamenjamo topla zimska oblačila z lahkotnejšimi. In koliko opravil načrtujemo na vse te, z novo energijo prepojene dni!


Pa vendar čas hitro beži in če se ne bomo za trenutek ustavili, bo tudi ta pomlad neopazno zbežala mimo nas. Postojte in se ozrite okoli sebe. Zaprite oči in se napolnite z njenimi opojnimi vonjavami. Privoščite si majhne radosti, ki vam bodo naredile velik dan.

  • Opazujte naravo, ki kipi od novega življenja.
  • Na sprehodu naberite gole veje češenj, forzicije, leske, breze ali si na tržnici kupite šopek pomladnih cvetlic. Postavite jih v čudovito vazo. Opazujte jih, kako se njihovi cvetovi in brsti iz dneva v dan spreminjajo.
  • Na posebne dni v mesecih, ki jih omenjajo stari pregovori in reki, opazujte vremenska dogajanja. Svoja opažanja zapišite v koledar in ugotavljajte, ali pravila ljudskega izročila veljajo še danes. Povprašajte babice in dedke o njihovih izkušnjah iz mladosti.
  • Ste opazili, da se jate ptic selivk že vračajo? Jate ptic pevk so podobne oblakom oziroma rojem. Gosi in race letijo v jatah, ki imajo obliko klina. S konico režejo zrak in zato cela jata leti hitreje. Za opazovanje ptic se odpravite na širše prostore, kot so doline, polja, ravnine (Ljubljansko barje, Cerkniško polje, Škocjanski zatok …).
  • Pojte s ptički. Poslušajte njihovo žvrgolenje in jih poskušajte oponašati.
  • Na materinski dan povabite mamo, sestro ali prijateljico na lahko pomladno večerjo, kjer boste v miru obujale spomine.
  • Za prvi april si izmislite dobro šalo. Za vsakega posebej. Ne pozabite, da se šale najbolje »primejo« navsezgodaj zjutraj.
  • Prepustite se melodiji aprilskega dežja. Stisnite se pod odeje in poslušajte škrebljanje dežnih kapljic na svojem oknu. Poskušajte uganiti njihovo melodijo. Pripravite si osvežilni napitek, odprite dobro knjigo in lenarite.
  • Ste se lotili pomladanskega čiščenja in nemočni obstali pred kupom stvari, ki jih ne uporabljate več? So med njimi tudi takšne, na katere vas vežejo spomini? Skušajte jim nadeti novo preobleko in jih narediti ponovno privlačne ter uporabne.
  • Vas zapeljuje omamni vonj akacije? Naberite cvetove in jih očistite. Pomočite jih v testo za palačinke in ocvrite na vročem olju. Osladite jih z akacijevim medom ali s sladkorjem v prahu.
  • Ko se pomlad preveša v poletje, se ob večeru odpravite na vrt, park ali bližnji travnik. Opazujte kresničke in jih skušajte ujeti. Pazite, da jih ne poškodujete. Po krajšem občudovanju jih zopet izpustite, da bodo nadaljevale svoj kresni ples.
  • In ne pozabite se posloviti od pomladi. Plešite ob ognju in prespite najkrajšo noč na prostem. Če je noč jasna, lahko opazujete zvezde in čakate utrinke. Imejte pripravljene želje, da vas utrinki ne prehitijo. Morda se bo najbolj skrita želja letos izpolnila ravno vam!

Naj vas razvaja pomlad in sonček z njo zlat,

Rada Kos

2 komentarja:

  1. Ne pomota, samo zakasnela objava.
    Revijo delamo redno, vendar nam včasih pač ne znese narest tudi reklame ...

    OdgovoriIzbriši