Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

ponedeljek, 17. avgust 2009

Ledena poletna nostalgija

Ob tako vročih dneh kot je tale danes, se z nostalgijo spominjam našega potovanja. Ali ste že poizkusili več kot tisoč let star sladoled?


Islandija je polna ledenikov. In pogosto se - kot v zemljepisnem učbeniku piše - ti končajo v jezeru, polnem ledenih gora.


V jezero Joekulsarlon na jugu Islandije se vsako leto zvrne 300 m ledenika. Pri tem nastanejo ledene gore. S časom se barva ledene gore spreminja. Najprej je led umazan in črn od vulkanskega prahu, ki ga je nanosil veter na ledenik. S časom se gore tega prahu znebijo in postanejo bele. Kot veste, je večina ledene gore ves čas pod vodo. Mnogo let jih »oblizuje« 2-4°C hladna voda, zato postane led ledeno moder. In ko se taka ledena gora obrne, jo vidimo modro.


Na tem jezeru so snemali dva James Bonda. Tudi mi smo se šli 007, vkrcani v amfibijsko vozilo, avto v obliki čolna. Po kopnem se zapelješ do obale in potem »čof« v vodo. Avto-čoln krmari s kolesi in pluje okoli ledenih gor. Če imaš srečo, lahko vidiš tjulenčke.


Vodička na čolnu nam je ujela eno malo gorico in jo s kladivom zdrobila, da smo lahko okusili od tisoč do tisoč petsto let star sladoled. Nobenega pametnega okusa po red bulu ali zelenem jabolku. Mogoče je bil le malo bolj trd.

Ni komentarjev:

Objavite komentar