Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

sreda, 19. avgust 2009

Otroci morja

OTROCI MORJA

Morje ima svoj čar – nemirno gladino, globoko modrino, mirne zalive, nenavadne kopnine in skrivnostne naplavine. Med naplavljenim drobnim peskom, zanimivimi kamni, vse prevečkrat tudi smetmi, pa je naplavljen les tisto, kar najbolj razburka mojo domišljijo. Vse ostale naplavine, včasih tudi smeti, so le dodatki, ki sooblikujejo predmete, narejene iz naplavljenega lesa. Da zažarijo in zaživijo svoje novo življenje.


Obdelava naplavljenega lesa je preprosta. Seveda lahko naplavljen les žagamo, brusimo, lakiramo. Lahko pa kose lesa pustimo take, kot so, in zamisel o izdelku razvijamo iz oblike in velikosti naplavljenega lesa.
Les operemo in ščistimo s krtačo. Z lesa odstranimo pesek in umazanijo, ga pobarvamo ali nanj rišemo z akrilnimi barvami. Ko se barve posušijo, dodamo vrvice, lupine školjk, kamne … Nato kose lesa med seboj zlepimo, zabijemo z žebljički ali vanje zavrtamo z vrtalnikom. Pri vrtanju in zbijanju moramo biti pozorni, saj so kosi naplavljenega lesa lahko zelo krhki. Lahkost naplavljenega lesa nam omogoča, da so izdelki lahko veliki, oziroma, da večje izdelke brez težav obesimo.


Potrebujemo:
kose naplavljenega lesa
vrvice, lupine školjk, kamne
železne palice
akrilne barve
čopiče
vrtalnik
lepilo za les
kladivo
žebljičke


Ob sliki deklice: Dele deklice, oziroma kose naplavljenega lesa, pobarvamo. Z vrtalnikom zavrtamo v vse dele in telo deklice z železnimi palicami povežemo z glavo in nogami. Roki k telesu pritrdimo z vrvicama, da sta gibljivi. Podstavek naše deklice ni iz naplavljenega lesa, da je deklica stabilnejša.


Ob sliki ladje: Primeren kos lesa poljubno pobarvamo, dodamo vrvice ali ga kako drugače okrasimo. Ladjico lahko postavimo ali obesimo.


Ob sliki samotne hišice s čolnom: Kose lesa pobarvamo, nato zlepimo skupaj v celoto, kakršno smo si zamislili. Dodamo vrvice, perilo … Končani izdelek postavimo ali obesimo.


Ob sliki ptička: Izbrani kos lesa pobarvamo, tokrat z bolj vodenimi barvami. Nato z vrtalnikom zavrtamo v trup in ptiča postavimo na stojalo, palico. Lahko ga nalepimo na večji kamen.


Ob sliki okvirja: Manjše kose naplavljenega lesa zložimo, kot nam je všeč. V vogalih okvirja stranice zabijemo skupaj z žebljički. Skozi eno od stranic z vrtalnikom naredimo luknjo, da skoznjo napeljemo vrvico, ki služi za obešanje okvirja. Okvir lahko okrasimo z raznimi dodatki ali na nasprotni si stranici privežemo vrvico in nanjo z leseno ščipalko pripnemo razglednico, sliko, obvestilce.

Zamisel, izdelava in besedilo: Maja Rakun Beber
Fotografije: Tadej Maligoj

Ni komentarjev:

Objavite komentar