Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

ponedeljek, 21. december 2009

PRAVLJIČNE POTI V ZGODOVINO - Irena Cerar

V roke smo dobili težko pričakovano knjigo Pravljične poti v zgodovino Irene Cerar. Kdor uporablja prejšnjo njeno knjigo Pravljične poti Slovenije ve, da pri nakupu knjige zase ali za darilo ni kaj razmišljati. Ko ima družina prosti čas in želite spraviti v gibanje izpred risank tudi manj navdušene izletnike, je ta knjiga pravšnja rešitev. Z zgodbami nas zapelje in mimogrede zvabi v radovedno raziskovalno razpoloženje.

Bralci Prostočasnika Ireno in njene zgodbe o gradovih že poznate iz naše redne rubrike. Knjiga pa vse izlete predstavi še bolj podrobno. Priporočamo!

Sporočilo za medije

Nov izletniški vodnik: PRAVLJIČNE POTI V ZGODOVINO

7. 12. 2009 – Založba Sidarta je izdala nov družinski izletniški vodnik Pravljične poti v zgodovino avtorice Irene Cerar. Predstavitev knjige bo v četrtek, 10. decembra 2009, ob 18. uri na Gradu Kodeljevo, Koblarjeva 34, Ljubljana. Na pravljičnem popotovanju nas bodo spremljali pravljičarka Ljoba Jenče, renesančna plesna skupina Lonca in bruhalci ognja iz KUD-a Klativitez.

V knjigi je predstavljenih 50 ciljev za družinske izlete z otroki, ki so pokrajinsko in kulturnozgodovinsko izjemno raznoliki. Vodijo h gradovom, gradiščem, rimskodobnim spomenikom, mestnim obzidjem, vojaškim utrdbam, starim cerkvicam in samostanom ter mlinom … S pomočjo knjige bodo otroci nevsiljivo spoznavali različne oblike naše kulturne dediščine in bogastvo ljudskih pripovedi.

Izhodišče za vsak potep je ljudska pravljica ali pripovedka, izlet pa nas popelje na kraje, omenjene v zgodbi, ki so dodatno predstavljeni s kakovostnimi fotografijami, preglednim zemljevidom ter opremljeni z vsemi potrebnimi podatki za pripravo in izvedbo »pravljične poti«. Predlagani izleti so različnih težavnostnih stopenj, od kratkih in nezahtevnih sprehodov do planinskih izletov v sredogorje, zato lahko v vodniku vsaka družina najde svojim izkušnjam in željam primeren izletniški cilj.

Knjigo je ilustriralo deset vrhunskih ilustratork in ilustratorjev (Suzi Bricelj, Mojca Cerjak, Milan Erič, Jelka Godec Schmidt, Ančka Gošnik Godec, Maša Kozjek, Polona Lovšin, Marjan Manček, Matjaž Schmidt in Gorazd Vahen), ki s svojo prepoznavno likovno govorico oživljajo ljudske pripovedi in jih dopolnjujejo.

Izčrpna uvoda o pravljičnem in znanstvenem pogledu na preteklost naše dežele sta prispevali arheologinja dr. Verena Perko in etnologinja dr. Monika Kropej, pod geografsko recenzijo pa se je podpisal mag. Borut Peršolja.

Nadaljevanje uspešnice

Vodnik Pravljične poti v zgodovino je nadaljevanje že dvakrat ponatisnjene uspešnice Pravljične poti Slovenije (Sidarta, 2004), ki se je dva meseca obdržala na seznamu desetih najbolj prodajanih knjig v knjigarni Konzorcij.

O avtorici

Irena Cerar (1970), diplomirana literarna komparativistka, je od leta 2004 odgovorna urednica otroške revije National Geographic Junior. Je avtorica številnih člankov in reportaž, objavljenih v revijah in časopisih Ciciban – Priloga za starše, Gea, Nedelo, Otrok in družina, Planinski vestnik, Samaritan, Sobotna priloga, Adria Inflight Magazine ... Je tudi avtorica besedil za več fotografskih monografij Bogdana Kladnika, ki so izšle pri založbi Zaklad. Je planinska vodnica PZS in stalna sodelavka Mednarodnega festivala gorniškega filma, ki poteka pod okriljem Društva za gorsko kulturo.

Tehnični podatki: 256 strani, format 17 x 24 cm, 220 barvnih fotografij, 50 ilustracij, 50 zemljevidov

Več informacij: Založba Sidarta, Marko Pintarič, tel. 01 561 34 73, 041 940 364, e-pošta: office@sidarta.si

Irena Cerar, tel. 041 880 880

Ni komentarjev:

Objavite komentar