Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

nedelja, 27. november 2011

Preprosto bogastvo






Praznovanje božiča je zame najlepši in najdragocenejši praznik, ki smo ga nekoč zaradi takratne politike morali praznovati skrivaj. Pa vendar je naš dom ves mesec dišal po piškotih, prižigali smo svečke v preprostih smrekovih venčkih, s sestro in atijem smo obešali bombone na božično jelko, medtem ko je mami pripravljala božično večerjo. Naš božič je že desetletja enak. Z enakimi jedmi na mizi, enakimi piškoti v pločevinastih škatlah in z istimi božičnimi pesmimi Slovenskega okteta.
Vemo, da ima čas danes druge dimenzije in se dogodki okoli nas vrtijo hitreje. In ko odrastemo in si ustvarimo svojo družino, se z nostalgijo spominjamo prazničnih utrinkov in vonjev iz otroštva. Ni treba veliko, da postanejo spomini naših otrok tudi potem, ko sami odrastejo, neprecenljivi, saj jih bodo le tako lahko sami prenašali na svoje otroke. In tako dalje, iz roda v rod.

Ob prihajajočih praznikih nikar ne pozabite na majhne radosti, ki vam bodo naredile velik dan.
- Štiri tedne pred božičem se pričenja advent. Izdelajte adventne venčke in ob nedeljah prižigajte svečke. Skupaj odštevajte dneve do božiča.
- Police v trgovinah se že šibijo pod težo božičnih dekoracij in okraskov. Prepričana sem, da so jih polne tudi vaše omare. Preglejte škatle in okrasite stanovanje. Kupite ali izdelajte manjkajoče koščke in vdihnite svojemu domu praznično vzdušje.
- Pripravite se na zimsko lenarjenje. Ko pada sneg ali je dan temačen, ostanite ves dan v pižamah. Iz shrambe prinesite pravi kakav. Tisti temni in grenki, ki ga je potrebno zmešati z vročo vodo, da se raztopi. Dodajte mu sladkor in vanj naribajte malo čokolade. Naredite slastno vročo čokolado, ki jo še bogato okrasite s stepeno smetano. Če imate kamin ali peč, naj vas ves dan razveseljuje ogenj. Privoščite si lenarjenje v nepričakovano podarjenem dnevu.
- Napolnite dom s prazničnim vonjem. Skupaj z otroki pripravite seznam božičnih piškotov. Naredite spisek sestavin, ki jih morate nakupiti in skupaj odidite po nakupih. Ni potrebno, da vse naredite v enem dnevu. Vsak dan nekaj malega.
- Negujte sosedske odnose. Čas se med letom prehitro vrti in z dragimi sosedi utegnemo komaj kdaj spregovoriti. Čiščenje snega z ulic je priložnost, da z njimi spet malce poklepetamo. Po opravljenem delu, kepanju in gradnji snežakov pripravimo na ulici majhno pogostitev. Čaj, kuhano vino ali tiste majhne kozarčke s pijačami, ki nam hitreje poženejo po žilah kri. S piškoti, ki ste jih spekli, se malce posladkajte in seveda pobahajte.
- Pripravite si teden tekmovanj in igrajte vesele družabne igre. Vsak dan naj si nekdo izbere igro, v kateri je najboljši. Pišite rezultate. Ob koncu tedna razglasite zmagovalca in mu pripravite posebno nagrado.
- Pripravite delavnice izdelovanja voščilnic in novoletnih dekoracij. Povabite otroke prijateljev. Režite, barvajte, oblikujte. Prepustite domišljiji prosto pot.
- Gradite snežake. Kadar koli in kjer koli je pač sneg. Fotografirajte jih in ob koncu zime naredite album vaših snežakov.
- Okrasite okna. S hišicami, snežinkami, snežaki.
- Proučujte snežinke. Vzemite povečevalno steklo in jih občudujte na temnih rokavicah. Njihovo lepoto poizkušajte prenesti na papir.
- Privoščite si zimski izlet. Pohajkujte po zasneženih poljanah ali se na izlet odpravite s tekaškimi smučmi. Uživajte v naravi in spokojnosti, ki jo pričara snežna belina. Opazujte v ledene kristalčke ujete bilke in veličastne poglede na zasnežena drevesa in pokrajino.

In ko se mrak spusti in življenje umiri, pustite za seboj ulice in trgovine polne predprazničnega vrveža in blišča. Umaknite se v svoj dom, oazo spokojnosti in miru. Ob nežni glasbi božičnih pesmi, soju sveč, družbi vam ljubih in omamnem vonju doma si pričarajte svoje praznično vzdušje. Ne pozabite ga ohranjati tudi med letom, ko se čas spet hitreje zavrti.

Naj nas objame spokojnost čarobnega božičnega večera, naj nas novo leto razvaja z zdravjem in s srečo.

Rada Kos







Ni komentarjev:

Objavite komentar