Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

ponedeljek, 14. december 2009

Ptičnica

Zima. Puhaste snežinke padajo počasi, neslišno in sneg v noči pobeli naravo. Zjutraj so ptički lačni.

Premraženi iščejo hrano. Si tudi vi želite pomagati ptičkom, da lažje preživijo zimo? Izdelajmo jim ptičje krmilnice in jim vanje nasujmo različnih semen.

Potrebujemo:

  • 3- ali 5-litrsko plastenko
  • svinčnik
  • olfa nož
  • čopič
  • akrilne barve
  • akrilni lak

Priprava

Zunanjo stran plastenke operemo s čistilnim sredstvom, saj madeži zmanjšajo obstojnost barv. Notranjost speremo z vodo. Zahtevnejše čiščenje lažje opravimo kasneje, ko izrežemo odprtine. Zamašek plastenke ohranimo, saj ga bomo uporabili kot dimnik.

Izrezovanje

S svinčnikom narišemo na plastenko večje odprtine. Te naj bodo čim večje, saj večina ptic ne mara zaprtih in temnih prostorov.

Odprtine izrežemo z olfa nožem. Priporočam pazljivost, saj je plastenka na nekaterih mestih debelejša. Odprtin ne izrežemo do dna. Pustimo rob v višini enega centimetra, da se semena ne stresajo čez rob.

Barvanje

Za barvanje uporabimo akrilne barve na vodni osnovi. Če želimo, da so barve bolj izrazite, počakamo, da se prvi nanos posuši, nato nanesemo drugega.

Akrilne barve po sušenju nimajo leska. Da se poslikave svetijo in so bolj odporne na vremenske pojave, jih po sušenju polakiramo.

Na ročaj ptičje krmilnice navežemo vrv in jo obesimo. Vanjo natresemo semena, ki jih imajo ptički radi.

Zamisel in besedilo Rada Kos

Iz Prostočasnika št. 10

5 komentarjev: