Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

ponedeljek, 6. junij 2011

Slovenija, moja dežela

Danes, ko že cel dan iščem iztočnico za uvodnik, sem načela pogovor s svojim najstnikom. Zanimalo me je, katere slovenske pesmi so se zadnje čase učili v šoli.
»Katera je po tvojem mnenju najbolj znana slovenska narodna pesem?« ga z velikim pričakovanjem vprašam.
»Ja, dve sta! Golica je fuzbalska, Slovenija, od kod lepote tvoje, pa hokejska!« zakliče veliki poznavalec narodnih.

V zadnjem času se med oglasnimi sporočili ponovno pojavlja nam tako znana melodija, ki je daleč nazaj, v drugem oglasnem sporočilu, opevala lepote naše Slovenije. »Kako prečudovita in edinstvena je naša dežela,« vzdihujemo, ko gledamo te s soncem obsijane slike!

Pa vendar slovenska narodna zavest počasi in vztrajno izumira. Večina otrok ne pozna narodnih pesmi in ljudskih plesov, izumirajo šege in navade, pozablja se ljudsko izročilo in Zdravljico slišimo le še na proslavah in zmagah naših športnikov. Prosti čas namenjamo potovanjem in spoznavanjem tujih dežel, medtem ko naše Slovenije sploh ne poznamo.

Prav počitnice so tiste, ko si lahko vzamemo nekoliko več časa za raziskovanje naše domovine. Dovolj je že to, da pogledamo na svoj kraj z drugačnimi očmi, gremo na izlet, obiščemo zanimiv muzej, se udeležimo tradicionalnih prireditev, kjer obujajo staro ljudsko izročilo ali konec tedna preživimo v kotičkih, ki so nam še neznani. Zelo malo je treba, da ne pozabimo lastne identitete in se zavedamo svojih korenin. Dovolj je že kratek izlet, da nam male radosti naše domovine naredijo velik dan.

  • Vstanite zgodaj zjutraj in se odpeljite v središče svojega kraja. Opazujte, kako se prebuja dan. Kako drugačen je vaš kraj ob tako zgodnjih urah!
  • Odpravite se na potep. Predstavljajte si, da ste turist ali popotnik v vašem kraju in poglejte nanj z drugačnimi očmi. Ste si že kdaj ogledali pročelja stavb? Ste kdaj pomislili, kako so nekoč živeli v vašem mestu? Koliko časa je minilo, odkar ste se nazadnje sprehodili po tržnici tako, kot to počnete takrat, ko ste na potovanju?
  • V knjižnici poiščite knjige s starimi slovenskimi ljudskimi pripovedkami, ki so vam jih brali starši ali ste jih v otroštvu prebirali sami. Zvečer jih pred spanjem prebirajte otrokom. Morda bodo očarale tudi njih.
  • Odpravite se na izlet po poteh junakov ljudskih pripovedk. Ne pozabite med potjo prebirati zgodbe, saj bodo doživetja še toliko bolj čarobna.
  • Odprite slovensko pesmarico. Poiščite tiste pesmi, ki ste jih prepevali nekoč. Takrat, ko še nismo bili samostojni, nam je bila ljuba vsaka slovenska narodna. Danes v šolah teh pesmi ne pojejo več. Pač niso v učnem načrtu. Žalostno, kajne? Prav zato je pomembno, da te pesmi prenašamo dalje na svoje otroke. Bolje, da poznajo vsaj eno, kot da ne zapojejo nobene.
  • Obiščite gradove, zanimive stare stavbe in prisluhnite zgodbam, ki jih šepetajo njihovi zidovi.
  • Izgubite se v labirintu starih mestec: ulice Kopra, Pirana, Izole, Ptuja, Novega mesta, Štanjela … imajo prav poseben čar.
  • Obiščite katero izmed poletnih prireditev, kjer obujajo stare šege in navade. Spoznajte stare slovenske obrti in se preizkusite v kateri izmed veščin. Spoznajte, kako so nekoč živeli in se preživljali naši predniki.
  • Odpravite se v muzej in se seznanite s preteklostjo.
  • Spoznajte katerega izmed Slovenk ali Slovencev, ki so v preteklosti tako ali drugače naredili kaj pomembnega za našo deželo. Obiščite njegov (njen) rojstni kraj in se seznanite z njihovim življenjem in delom.
  • Okusite prave domače jedi. Pobrskajte po starih družinskih kuharskih knjigah in pripravite žgance, štruklje, pehtranko, ajdovo kašo.
  • Pripravite si stare zdravilne napoje in za recepte povprašajte babice. Travniki so v tem času prepolni čudovitega cvetja. Poletje je čas za nabiranje zdravilnih zelišč, sušenje cvetov in pripravo mešanic za zdravilne čaje. Naberite kamilice, koprive, lipove cvetove, rman, žajbelj, materino dušico ... Posušite jih in spravite v vrečke iz blaga ali papirja. Kako prav vam bodo prišli, ko se bodo pričeli prvi prehladi!


Ko se poletni dan preveša v noč in sonce zaide na obzorju našega malega koščka obale, pomislite na to, kako srečni smo lahko. Imamo majhno in čudovito domovino z bogato preteklostjo in s pridnimi ljudmi. Bodimo ponosni na to, da smo Slovenci, saj je prihodnost naše dežele in našega naroda odvisna od nas samih.

Ljubimo svojo domovino, da bo tudi domovina lahko ljubila nas.


Rada Kos

Ni komentarjev:

Objavite komentar