Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

četrtek, 22. marec 2012

Je kdo slišal mavrico zaigrati?


Na kaj pomislite, ko se vam v misli prikrade podoba mavrice? Na topel poletni večer? Na skrivnost, ki domuje na koncu mavrice? Pa barve? Katere so ujete v mavrični lok? Kako si sledijo?

Mavričnosti disleksije se bomo danes skušali posvetiti s posebnostmi, povezanimi s percepcijo zaporedja, zaporednosti. Ena od lastnosti, ki druži osebe z disleksijo, je obvladovanje fenomena zaporednosti. Sliši se bolj kot matematika, pa nikakor ne gre za to. Zaporednost je zelo vsakdanja spremljevalka. Jutru sledi dopoldan, dopoldnevu popoldan, popoldnevu večer, večeru noč. Najprej si umijemo roke in nato gremo h kosilu.
“Jutri sem šel v vrtec, Matic pa včeraj ne bo praznoval rojstnega dne.”

Občutek za zavedanje zaporednosti razvijamo in pridobivamo skozi izkušnje. Več kot nam življenje ponudi priložnosti za doživljanje, ponavljanje, utrjevanje, močneje se v nas vtisne spomin za zaporednost. Na način, kot ga danes skušamo ustvariti v sodobnih “spominskih” materialih. Morda. Seveda pa uporaba in priklic te izkušnje nista vselej tako samoumevna. Včasih je potrebno storiti več, si pomagati, da izkušnja dobi svojo barvo, globlji vtis, se zapiše v naše telo, zazveni in je potem spravljena tako, da jo lahko prikličemo, ko je potrebno.

Glasba je ena od tistih krasotic, s katero si lahko polepšamo naše doživljanje zaporedja, saj nas tudi sprošča in tako zapomnjenje poteka lažje, kvalitetnejše. V glasbo je začaran red na poseben način, na način, ki je prijeten in človeku zelo blizu. Najbrž ni naključje, da so mnogi glasbeniki tudi matematiki, saj imajo zelo dobro razvit občutek za zaporedje.
Zaporedje tonov, ujetih v harmoničnost ob ponavljajočem se ritmu, ima moč, da v nas sproža različne občutke. Vznesenost in žalost privabita solze sreče v naše oko. Toda, samo ena sprememba v tem redu začara melodijo v nekaj povsem novega. Tako kot je pri matematiki število 35 zelo drugačno od števila 53, čeprav smo za njun zapis uporabili povsem enaki “sestavini”. Kaj pa krt – trk? Če trčita dva krta, je to podzemni trk.

Spominjanje občutka, ki smo ga doživeli ob poslušanju, nam bo pomagalo, da si bomo lažje priklicali zaporedje dogodkov, zaporednost opravil pri neki operaciji (zavezovanje čevljev npr.), vrstni red nalog, ki jih moramo opraviti itd. Izkušnja doživetega melodičnega zaporedja zapisuje “ceste” pomnjenja, zemljevide zapomnjenja, ki nam omogočajo zapomnitev in priklic. Jakost zaznave še podkrepimo, če smo pri doživljanju glasbe aktivni.

Moč glasbe v terapevtske namene je prepoznal tudi dr. Alfred A. Tomatis (priporočam brskanje po medmrežju), ki je razvil terapevtski sistem pomoči pri različnih nevroloških posebnostih. Največjo moč zdravilnosti je odkril v Mozartovi glasbi. V teoriji se je izoblikoval celo pojem Mozartov efekt (za več pobrskajte po medmrežju, ne bo vam žal).

Preden se udobno zleknete v naslonjač in vas Mozartova glasba odnese s sabo na glasbeno popotovanje, pa vas povabim v naš mavrični studio. Poskušajmo si izdelati svojo zvenečo mavrico!


Zveneča mavrica


Potrebni material:
- papir ali volna v barvah mavrice (rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, indigo, vijoličasta)
- 8 kozarcev (če želimo 8-tonsko lestvico)
- vrč z vodo
- lesena paličica (lesene ali bambusove pletilke so odlične!)
- instrument, na katerega lahko zaigramo lestvico (lahko pa tudi zapojemo ali zažvižgamo lestvico!)

V vrč natočimo vodo. Kozarce zložimo v vrsto in vsakega označimo s svojo barvo v vrstnem redu, kot so barve v mavrici (rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, indigo, vijoličasta), eden ostane brez oznake.
Kozarce polnimo z vodo – za nižji ton mora biti kozarec bolj poln. Zaigramo prvi ton lestvice (npr. C). S paličico rahlo udarimo po kozarcu in prisluhnemo. Nadaljujemo z vsemi kozarci, dokler ne dobimo celotne lestvice. To je malo zahtevnejše delo. Ker pa je to čisto naš instrument, lahko uglasimo mavrico čisto po svoje.
Dobili smo mavrični instrument – vsak ton ima svojo barvo –, s katerim lahko ustvarjamo svoje melodije.


Besedilo Polona Ješelnik
www.drustvo-bravo.si

Viri: Carla Hannaford, Smart Moves; www.thelisteningprogram.com; Gevin Reid, Nekaj v prijateljsko pomoč; Ueli Seiler- Hugova, Colour; Marianne Frostig, Gibalna vzgoja; Piero Ferrucci, Beauty and the Soul.

Ni komentarjev:

Objavite komentar