Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

torek, 10. april 2012

Na robu pekla (2. del)


Kmetijstvo
Vulkani narekujejo življenje tudi domačinom, kjer se na podeželju večina prebivalcev ukvarja s poljedelstvom. Ker je otok praktično brez padavin, je to izjemen podvig. Vendar so kmetje odkrili, da porozna zrnata plast lave uspešno zadržuje nočno roso in jo čez dan počasi oddaja. Da povečajo površino zemlje in dajo rastlinam zavetje pred soncem in vetrom, zemljo okoli rastline izkopljejo v obliki lijaka. Na bolj izpostavljenih mestih s postavitvijo nizkih ograd iz kamnov ustvarjajo kmetje še dodatno zaščito. Zaradi črne lave so polja in vrtovi videti, kot da so iz asfalta. V takšni zemlji uspeva vinska trta malvazija. V okolici La Gerije lahko občudujemo prostrane vinograde nenavadnega videza in v kateri od vinskih kleti preizkusimo to žlahtno kapljico.
Obiščite polja med vasmi Tiagua, Soo in Tinajo, kjer pridelujejo paradižnik, bučke, čebulo, koruzo …. Ste opazili, koliko truda je potrebnega, da kmetje vzgojijo eno samo rastlino? In kako dragoceni so njihovi pridelki? Sprehodite se po tržnici in si privoščite domače dobrote. Ne boste verjeli, jagode imajo okus, tako kot v naši mladosti!

Lanzarote pa ne slovi le po divji moči narave, ki je otoku vdihnila nenavadno podobo. Pečat urbani podobi otoka je ustvaril Cesar Manrique, arhitekt, kipar in oblikovalec. Še danes, 30 let po njegovi smrti, veljajo stroga pravila gradnje. Nove zgradbe morajo biti zasnovane s preprosto eleganco otoške tradicionalne arhitekture. Bele zgradbe z modrimi in zelenimi okni dajejo nenavaden videz črni vulkanski pokrajini.


Cesar Manrique je oblikoval tudi glavne znamenitosti otoka, ki si jih je vredno ogledati:

Jardin de Cactus
Nikar ne mislite, da si boste ogledali še en dolgočasen vrt kaktusov. Jardin de Cactus Cesarja Manriquea je vrt kaktusov brez primere. Zasajen je v vulkansko kotanjo, ki zaradi zatišja pred vetrom ustvarja posebno klimo, primerno za njihovo rast. V navdihujoče oblikovanem prostoru je zasajenih 10.000 vrst kaktusov, prinesenih iz vsega sveta. Med njimi so postavljene vulkanske skale v obliki prstov. Podobo vrta krasi še vedno delujoč mlin na veter.>


Jemeos del Agua
Reka lave je pod površjem ustvarila predore in jame ter se nekoliko naprej izlila v Atlantik. Cesar Manrique je ustvaril edinstven podzemni kompleks, ki ga sestavljajo laguna, tropski vrt in plavalni bazen. Stopnišče nas vodi do velike podzemne jame. Odprtina na vrhu prepušča le toliko svetlobe, da lahko občudujemo majhno morsko laguno. Na dnu opazimo drobne bele pike. Domovanje teh belih slepih rakcev, ki kraljujejo v laguni, je običajno v globini 3000 m.
Po stopnicah se povzpnemo naproti bleščečemu soncu in palmam v skalnatem tropskem vrtu. V čudovitem vulkanskem okolju se blešči bel plavalni bazen. Ta sicer ni namenjen plavanju, najpogumnejši pa si v njem drznejo namočijo noge.

Fundacion Cesar Manrique
Dom in atelje slovitega umetnika so po njegovi smrti 1992 odprli za javnost. Poleg del, ki so razstavljena, je vredna ogleda sama hiša. Njen spodnji del je vzidan v strugo lave, sobe pa so narejene v vulkanskih mehurčkih z odprtimi stropi. Ker na otoku skoraj ni padavin, so namesto sobnih rastlin posajena prava drevesa. Vse skupaj pa je odeto v belo-črne zaščitne barve Cesarja Manriqua in otoka Lanzarote.>

Otok Lanzarote lahko zadovolji okus vsakega obiskovalca. Od tistih, ki imate radi udobnejše bivanje v hotelih z bazeni in obiske trgovin, do tistih, ki uživate v tišini podeželja, obiskujete znamenitosti, raziskujete naravo in vam dih jemljejo veličastni razgledi.
Kamor koli pa vas pot po otoku zanese, prisluhnite pesmi vetra in občudujte igre in podobe, ki jih ustvarjajo oblaki.

Vredno si je ogledati in doživeti še:
- Centro de Visitantos, če vas zanimajo vulkani;
- kopanje in namakanje v tolmunčkih med skalami ob obali med Jemeos del Agua in Orzolo;
- kopanje na plaži Papagayo;
- sejemski dan v mestecu Teguize;
- sejemski dan v eni izmed vasic na podeželju;
- restavracijo El Risco v vasici Famara na severu otoka, kjer lahko poleg izvrstne hrane občudujete neustavljivo moč Atlantika;
- Mirador del Rio;
- El Golfo, smaragdno zeleno laguno in na obali poiščete olivine – zelene kristale;
- Los Hervideros (»kipeče vrelce), kjer se neukročeni Atlantik silovito zaganja v morske špilje;
- spanje na podeželju, če niste ljubitelji velikih hotelov (Casa rurales Lanzarote).

In kako pridemo na Lanzarote?
Najhitreje in najceneje z Ryanairom iz Bologne ali Trevisa (vsako leto drugače).

Ni komentarjev:

Objavite komentar