Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

sreda, 24. junij 2009

Otroci morja

Danes se začnejo počitnice! Veliko vas bo šlo na morje. Temperature pa ... no ja, otroci ne bodo opazili. ;) Če nam bo prehladno za v vodo, si lahko vzamemo čas za obalna pohajkovanja in večerno ustvarjanje. Valovi in veter na morju so kot nalašč za prinašanje novih naplavin na obalo morja.

Rada


Morje ima svoj čar – nemirno gladino, globoko modrino, mirne zalive, nenavadne kopnine in skrivnostne naplavine. Med naplavljenim drobnim peskom, zanimivimi kamni, vse prevečkrat tudi smetmi, pa je naplavljen les tisto, kar najbolj razburka mojo domišljijo. Vse ostale naplavine, včasih tudi smeti, so le dodatki, ki sooblikujejo predmete, narejene iz naplavljenega lesa. Da zažarijo in zaživijo svoje novo življenje.


Obdelava naplavljenega lesa je preprosta. Seveda lahko naplavljen les žagamo, brusimo, lakiramo. Lahko pa kose lesa pustimo take, kot so, in zamisel o izdelku razvijamo iz oblike in velikosti naplavljenega lesa.
Les operemo in ščistimo s krtačo. Z lesa odstranimo pesek in umazanijo, ga pobarvamo ali nanj rišemo z akrilnimi barvami. Ko se barve posušijo, dodamo vrvice, lupine školjk, kamne … Nato kose lesa med seboj zlepimo, zabijemo z žebljički ali vanje zavrtamo z vrtalnikom. Pri vrtanju in zbijanju moramo biti pozorni, saj so kosi naplavljenega lesa lahko zelo krhki. Lahkost naplavljenega lesa nam omogoča, da so izdelki lahko veliki, oziroma, da večje izdelke brez težav obesimo.
Potrebujemo:
  • kose naplavljenega lesa
  • vrvice, lupine školjk, kamne
  • železne palice
  • akrilne barve
  • čopiče
  • vrtalnik
  • lepilo za les
  • kladivo
  • žebljičke
1. Dele deklice, oziroma kose naplavljenega lesa, pobarvamo. Z vrtalnikom zavrtamo v vse dele in telo deklice z železnimi palicami povežemo z glavo in nogami. Roki k telesu pritrdimo z vrvicama, da sta gibljivi. Podstavek naše deklice ni iz naplavljenega lesa, da je deklica stabilnejša.

2. Primeren kos lesa poljubno pobarvamo, dodamo vrvice ali ga kako drugače okrasimo. Ladjico lahko postavimo ali obesimo.

3. Kose lesa pobarvamo, nato zlepimo skupaj v celoto, kakršno smo si zamislili. Dodamo vrvice, perilo … Končani izdelek postavimo ali obesimo.

4. Izbrani kos lesa pobarvamo, tokrat z bolj vodenimi barvami. Nato z vrtalnikom zavrtamo v trup in ptiča postavimo na stojalo, palico. Lahko ga nalepimo na večji kamen.

5. Manjše kose naplavljenega lesa zložimo, kot nam je všeč. V vogalih okvirja stranice zabijemo skupaj z žebljički. Skozi eno od stranic z vrtalnikom naredimo luknjo, da skoznjo napeljemo vrvico, ki služi za obešanje okvirja. Okvir lahko okrasimo z raznimi dodatki ali na nasprotni si stranici privežemo vrvico in nanjo z leseno ščipalko pripnemo razglednico, sliko, obvestilce.

Zamisel, izdelava in besedilo: Maja Rakun Beber

Iz Prostočasnika 8, Poletje 2008

Ni komentarjev:

Objavite komentar