Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

ponedeljek, 29. junij 2009

Potepanje po čeških koreninah


Zadnjih deset dni smo se spet potepali. Če bi morala ponovno izbirati med tem, kaj bom, ko bom velika, bi šla na kakšen turistični faks, smer potepuh.
Torej, potepali smo se po Češki. Nekaj dni na severu, potem pa po Pragi.

Moja družina po mamini strani izvira iz Češke. Pradedek in prababička in še cela vrsta pradedkov in prastricev nazaj so bili veliki frajerji. Kiparji in slikarji. Suchardovi.
Pradedek in prababička sta se ukvarjala tudi z izdelavo lutk. Ustanovila sta lutkovno gledališče Riše Loutek, ki je danes eno najstarejših na Češkem in deluje še danes. V preddverju vidite kip mojega pradedka Vojta Sucharda. Kip prababičke najdete na steni v dvorani, kjer bodno spremlja vse predstave. V gledališču si lahko vsak dan ogledate pester program predstav. Priporočam. Užitek za otroke in odrasle, ne glede na znanje češčine!

V Liberecu na severu Češke smo bili na otvoritvi velike razstave lutk Vojte Sucharda ob 125. obletnici njegovega rojstva, 40. obletnici smrti in 70. obletnici omenjenega gledališča. Organizirala sta jo Narodni muzej iz Prage in Severnočeški muzej iz Libereca.

Lutke so lesene marionete. Prekrasne, vsaka je umetnina zase. Lesene dele je izdelal pradedek, ki je bil kipar in je večinoma ustvarjal v lesu in kamnu. Oblačila je oblikovala, izdelala in poslikala prababička.

Zame ganljivo in neprecenljivo.

Rada Kos

2 komentarja:

  1. In naj še kdo reče, da se talent ne prenese na otroke, vnuke ...

    OdgovoriIzbriši
  2. JA res. Sem ugotovila, da je bila moja prababička prava prostočasnica.

    OdgovoriIzbriši