Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

sreda, 01. julij 2009

Moja Praga

V Pragi se počutim kot doma. Sploh več ne štejem, kolikokrat sem se sprehodila čez Karlov most, se povzpela do Praškega gradu, poslušala zvončke v Loreti, pokukala v Zlato uličko in romala po domačih pivnicah. Te žal izginjajo in jih izrinjajo bari, pizerije in druge sodobne varijante.
Imam pa še dve, ki vam ju toplo priporočam, da ju obiščete. Prva je U černeho vola, ki je nekaj minut oddaljena od Praškega gradu. Tam strežejo pivo Kozla (" s Kozlem nemužete netrefit" je geslo, ki pravi, da s Kozlom ne morete zgrešiti). Tukaj dobite še slastne hrenovke, ki se jim reče "parek".
Potep po mestu v bližini astrološke ure lahko kronate z obiskom prave češke "restavrace" U dve kočke, kjer strežejo staročeške jedi. Če naročite "svičkovo na smetani" ali "vepšovo, knedliki a zeli" bodo vaše brbončice okušale pravo simfonijo okusov. Za finale pa še livance z borovničevo marmelado in smetanco. Njaaaaaaami!
Vsak obiskovalec, turist ali popotnik ne zamudi obiska astrološke ure imenovane Orloy, ene izmed najatraktivnejših znamenitosti v mestu. Tudi mi je ne in če se le da, jo obiščemo večkrat. Svetniki, ki se vsako uro zavrtijo in pokukajo skozi line ter pozdravijo velike množice občudovalcev, so delo mojaga pradedka Vojte Sucharda.
Težko je opisati občutke, ko na koncu obhoda zakikirika petelinček in na stotine rok zaploska od občudovanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar