Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

petek, 28. avgust 2009

Ovito - Šolski zvezki

Poletje nas še kar razvaja, kar težko je razmišljati o pripravah za šolo. Ampak ja, naslednji teden je počitnic konec in moramo nazaj v šolske klopi. Morda bo malo manj težko, če bomo imeli na mizi zabavne zvezke.
Rada


Iz Prostočasnika št. 1

Ovitki zvezkov, ki jih kupimo v trgovini, niso vedno po našem okusu. Pa nič zato. Z malo domišljije in spretnosti si jih lahko polepšamo sami. Pripravili smo nekaj preprostih predlogov, za katere potrebujemo različne, nekoliko debelejše ovojne papirje, škarje, lepilo in barve.

1 Črtasto
Zvezek ovijemo v rjav ovojni papir. S šablonskim ravnilom in belo barvico narišemo elipso. Z belo barvico ob ravnilu potegnemo navpične vzporedne črte. Med bele črte s tankim rdečim flomastrom narišemo še rdeče črte. Z istim flomastrom očrtamo tudi elipso.

2 Matematično
Iz revije ali časopisa izrežemo črke različnih velikosti. Zvezek ovijemo v črn ali temno siv ovojni papir. Na prednjo stran nalepimo iz revije izrezane črke.


3 Mornarsko
Zvezke lahko poslikamo v šablonski tehniki s šablonami, ki jih kupimo v trgovini s hobi materiali ali pa jih naredimo sami iz debelejše plastične mape.
Zvezek ovijemo v srebrn ovojni papir. Na sprednjo stran zvezka položimo šablono. S prsti jo pritisnemo ob podlago in vzorčna polja pobarvamo. Za barvanje uporabimo akrilne barve.

4 Pikasto
Zvezek ovijemo v roza papir. S šablonskim ravnilom na bel samolepilni kolaž papir narišemo večje kroge, na roza papir pa manjše kroge. Vse kroge nato s škarjami izrežemo. Kroge roza barve prilepimo na bele kroge, te pa na ovitek zvezka.

5 Rožasto
Zvezek ovijemo v bel ovojni papir. S svinčnikom narišemo rožice in listke, ki jih pobarvamo z vodenimi ali akrilnimi barvami. Poslikave po sušenju očrtamo s tankim črnim flomastrom.

6 Listnato
Zvezek ovijemo v časopisni papir. Na hrbtno stran lista, kjer so listne žile bolj vidne, s čopičem nanesemo akrilno barvo ali tempero. List z barvno stranjo položimo na zvezek in ga prekrijemo z drugim časopisom. Z roko list pogladimo in ga odtisnemo na zvezek.

7 Moji najljubši junaki
Zvezek ovijemo v rjav ovojni papir. Iz katalogov igrač ali revij izrežemo svoje najljubše motive in iz njih naredimo kolaž. Mi smo na razglednico ljubljanskega gradu nalepili bionicle in naredili sliko "Bionicli napadajo Ljubljano". Kolaž nalepimo na ovojni papir, v katerega smo ovili zvezek.

8 Kolaž
Zvezek ovijemo v ovojni papir poljubne barve. Iz revij ali različnih darilnih ovojnih papirjev izrežemo poljubne motive in jih nalepimo na pripravljen ovojni papir.

Izdelki in besedilo: Rada Kos in Špela Kuhar

1 komentar: