Prostočasnik - revija za ustvarjalno preživljanje prostega časa

ponedeljek, 30. april 2012

Uzbekistanske dogodivščine – 2.del


Znamenitosti Uzbekistana, ki jih danes občudujemo redki popotniki in turisti, so nastale v času karavan, ki so tovorile svilo. Khiva, Buhara in Samarkad so biseri svilene poti, ki je potekala od Kitajske do Turčije in naprej v Evropo.
 Najmanjši in zame najlepši biser je zame Khiva. Mestece sredi puščave, obdano z obzidjem, je od daleč videti kot peščeni grad na mivkasti plaži. Nekoč je bila Khiva ena izmed postaj na svileni poti v kateri so se ustavljale karavane. Mogočno obzidje varuje medrese, mošeje, minarete in hiše. Nekoč je tukaj živelo okoli 40.000 prebivalcev, danes pa le še 2.000.
Po obveznem ogledu vseh znamenitosti, je čas za pohajkovanje in zgubljanje v labirintu ulic. Hiše, zgrajene iz blatnih opek, so večinoma zanemarjene, dvorišča blatna. Njihovo nasprotje so majhni vrtički, na katerih butično pridelujejo zelenjavo. Med posameznimi rastlinami so skrbno izkopani kanali za vodo.
V jutranjih urah, ko večina mesta še spi, se ti mali pridelovalci zelenjave posvečajo svojim varovancem. Čepijo ob njivah in opazujejo, kako njihov pridelek raste. Tukaj sredi puščave šteje vsaka bilka.

Rada Kos, Samarkand, Uzbekistan

Ni komentarjev:

Objavite komentar